Borgensman – Vad innebär det, hur funkar det?

Många gånger när man ska låna pengar utav banken krävs det att du lämnar någon typ av säkerhet. Kortfattat kan sägas att det finns två olika typer av säkerhet: pantsättning av olika sorters tillgångar samt borgen.

Att ha borgen som säkerhet innebär att någon går in och tar på sig en förpliktelse att betala å en annan låntagares räkning. Viktigt att veta är att det finns två olika typer av borgensförbindelser, enkel borgen samt proprieborgen.

Enkel borgen
Enkel borgen innebär att det är först när låntagaren inte har möjlighet att betala och inte har någon utmätningsbar egendom kvar som borgensmannen tar över betalningsansvaret.

Proprieborgen
Proprieborgen innebär att borgensmannen ansvarar för lånet på samma sätt som låntagaren och banken har rätt att kräva borgensmannen på betalning när som helst och utan att först kräva låntagaren på pengarna.

Att vara borgensman kan innebära att man har antingen delat eller solidariskt betalningsansvar gentemot gäldenären. Exempelvis om det finns mer än en borgensman kopplat till samma avtal måste omfattningen av respektive persons ansvar finnas med i borgensåtagande. Ett solidariskt betalningsansvar innebär att banken kan kräva vem som helst av borgensmännen på betalning av hela beloppet. Däremot om det är delat betalningsåtagande som gäller kan banken endast kräva respektive andel av varje person.

Skulle situationen vara sådan att en borgensman tvingas att betala har denna person en så kallad regressrätt, vilket innebär att rättigheten finns att få kräva tillbaka pengarna av låntagaren.

Viktigt att tänka på
Det är oerhört viktigt att verkligen ha tänkt igenom beslutet att skriva under borgen för någon annan. Det är ett stort åtagande att ta på sig en annan persons skulder. Om det skulle vara så att låntagaren hamnar i ekonomiska svårigheter innebär det för dig som har ett borgensåtagande att det kan sluta med att villa eller bostadsrätt blir utmätt för att kunna betala skulden. Om du ska gå i borgen för någon försök därför att begränsa beloppet du ansvarar för genom att avtala ett delat betalningsansvar. Försök dessutom få enkel borgen istället för proprieborgen. Då begränsar du möjligheterna för banken att vända sig till dig för att kräva betalning.

Försök vara långsiktigt förutseende när du funderar på att skriva på ett borgensavtal. Att ha ett borgensåtagande kan innebära att din kreditvärdigheten sjunker och möjligheten att få egna lån kan försvåras, något som kan ställa till problem om du någon gång i framtiden önskar att köpa hus eller något liknande.

Som borgensman har du dessutom inga juridiska rättigheter att säga upp ditt åtagande. Det enda sättet att möjligen kunna bli fri från sitt borgensåtagande skulle vara om låntagaren kan erbjuda borgenären en annan säkerhet eller en annan borgensman i ditt ställe.

Artikel skriven av Per R.

Per R.

- Skribent
I branschen sedan 2008. Med ett brett kontaktnät har Per lärt sig det mesta inom lån till konsumenter som är värt att veta, plus lite till. Läs mer om oss »

3 svar till “Borgensman – Vad innebär det, hur funkar det?”

  1. MohamadSaeed Mohamadi skriver:

    Hej!
    Jag har försökt att hitta någon som går i borge till mig och jag kan till och med ge fullmakt till denna personen att ta över hela min ekonomin för säkerhet.
    Jag är anställd hos kommunen för att jag har jobbat mindre ett år så blir jag inte godkänt på samlingslån.
    Jag har hamnat i sms lån och har massor av skulder.
    Nu vill jag blir av hur som helst med skulderna som sagt jobbat mindre ett år och har inte detta taxerande årsinkomsten hos UC där för jag inte blivit godkänt på någon typ av samlingslån.
    Då krävs alla banker en borgensman.
    Jag har nu hög kreditprognoss så funkar inte längre med min UC.
    Jag tackar er om ni har en god lösning för detta.

  2. Sam skriver:

    Hej, en fråga som inte uträttas i denna text:

    Om borgensmannen har mycket pengar men inte äger något hus eller lägenhet, kan han fortfarande gå i borg då eller måste banken ha något att mäta ut?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *